Skip to main content

ORATORIJ

 

         Oratorij je popularnim učinio Don Bosco (sv. Ivan Bosco), utemeljitelj Salezijanske družbe. Naime, salezijanski stil rada s mladima jest stil koji prožima salezijanski duh. Taj stil izriče se riječima: „Evangelizirati odgajajući, odgajati evangelizirajući“. Polazište jednog takvog rada jest snažna svijest da je salezijansko poslanje dio poslanja Crkve. Stoga je središte i sinteza salezijanskoga duha pastoralna ljubav. Najveće djelo koje je don Bosco ostavio Crkvi jest njegov „preventivni sustav“ u odgoju djece. Kada bi ga zapitali za tajnu uspješne „prisutnosti među dječacima“, koja je velike zavode pretvarala u „obitelji“ gdje se svi vole, odgovarao je s tri riječi: razum, vjera, ljubaznost. Kada nema prijetnji, nego se urazumljuje odgajanika, kada je Bog „domaćin kuće“, kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.

         Oratorij je mjesto gdje se moli, igra i uči. Oratorij je posebni program preventivnog sustava kojemu je cilj da se djeca i mladi zabavljaju, i kroz igru duhovno rastu i izgrađuju te nauče crkvu doživljavati kao drugi dom.

         Program su uglavnom sastoji od radionica, duhovnih, glazbenih, sportskih i mnogih drugih, ali i raznovrsnih igara, pjesama, plesova. U njemu sudjeluju djeca od 1. do 8. razreda, a kroz program ih vode animatori srednjoškolci i omladinci do 25 godina.

 

Oratorij u župi sv. Roka

         Oratorij se u župi sv. Roka organizira od 17. 09. 2016. godine. Pokrenula ga je Vedrana Cvijin s grupom animatora. Do sada su osim redovitih subotnjih oratorija održana i dva višednevna zimska oratorija te jedan ljetni oratorij

 

Zimski oratorij od 3. do 5. siječnja 2017.

 

 

         Tridesetoro djece i desetak animatora okupilo se po prvi puta na višednevni zimski oratorij koji je održan od 3. do 5. siječnja 2017. godine. Program je podrazumijevao dvije velike igre i još mnogo manjih, proširen izbor radionica (glazbena, plesna, sportska, kreativna, kuharska). Sudionici oratorija saznali su kroz nekoliko kratkih duhovnih radionica i ponešto o svakom dijelu svete mise, a posljednjega dana zimskoga oratorija slavljena je i sveta misa s djecom, roditeljima i animatorima, koju je predslavio župnik, mons. Andrija Anišić.

 

Ljetni oratorij od 10. do 17. srpnja 2017. godine

 

          Po uzoru na ljetne oratorije koji se organiziraju na salezijanskim župama diljem Hrvatske, na inicijativu Vedrane Cvijin i u organizaciji Gordane Cvijin i velike ekipe mladih animatora, prvi  ljetni oratorij u subotičkoj župi sv. Roka održan je od 10. do 17. srpnja 2017. godine.

         Ljetni oratorij za 73 djece održan je na župama Isusovo Uskrsnuće i sv. Rok, a organiziran je i jednodnevni izlet na Bunarić. Cilj oratorija bio je da djeca kvalitetno provedu vrijeme dok su im roditelji na poslu te da kroz igru i razne zanimljive radionice bolje upoznaju Isusa i Crkvu.

         Prvi dan je protekao u upoznavanju s programom kao i međusobnom upoznavanju. I drugog dana su bili na župi Isusovo Uskrsnuće. Osim uobičajenih aktivnosti, prisustvovali su i radionicama iznenađenja, frizerskoj i znanstvenoj gdje su simulirali erupciju vulkana. Treći dan je bio rezerviran za izlet na Bunarić gdje je fra Danijel Maljur služio svetu misu, a vlč. Marko Forgić je bio na raspolaganju za ispovijed. Četvrtoga dana se oratorij „preselio“ na župu sv. Roka u Keru. Tada je održana dramska radionica za igrokaz o Don Boscu. Svakoga dana djeca su imala kuhani obrok, a u četvrtak je za ovu važnu zadaću bio zadužen vlč. Dražen Dulić. Posljednjeg, šestog dana, animatori i djeca su imali misu zahvalnicu koju je predslavio mons. Andrija Anišić, a ispovijedao je vlč. Bela Stantić. Nakon mise je uslijedila priredba za roditelje, na kojoj su djeca plesala, pjevala, glumila. Neizostavni dio svakog dana bio je duhovni program, molitva i druženje s Isusom te preporukama Don Bosca koji je cijeli svoj život okupljao djecu i mlade da ih privuče Bogu.

 

Zimski oratorij od 3. do 6. siječnja 2018.

 


         Zimski oratorij koji je održan od 3. do 6. siječnja 2018. godine, organizirali su mladi animatori na čelu s Vedranom Cvijin, a sudjelovalo je oko sedamdeset djece iz nekoliko subotičkih župa, a najviše iz župe sv. Roka i župe Isusova Uskrsnuća. Okvirna tema ovogodišnjeg Zimskog oratorija bila je „Bogatstvo Katoličke crkve”. Djeca su uz stalne sadržaje oratorija: molitva-igra-filmovi-rad u skupinama imala priliku upoznati bogatstvo Katoličke crkve kroz upoznavanje različitih redovničkih zajednica te svećeničkoga i bračnog i obiteljskog zvanja. Prigodna predavanja i razgovor s djecom imali su fra Danijel Maljur, OFM, iz subotičkog franjevačkog samostana, dr. Marinko Stantić, župnik župe Marija Majka Crkve, mons. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka, te s. M. Silvana Milan, predstojnica subotičkog samostana Družbe „Kćeri Milosrđa“. Djeca su sudjelovala i u radu nekoliko radionica. Specijalni gosti u radionicama bili su Vedran Peić, za dramsku; Čedomir Lišić za sportsku i Anita Gatarić u radionici „medenjaci“ koja je učila djecu praviti najfinije i najljepše medenjake. Posljednjega dana oratorija, djeca su uključila i roditelje. Oni su pravili kolače i torte a djeca i animatori ocijenili su i nagradili najbolje. Susret je završen svečanom svetom misom.