Skip to main content

SVETA ANA

Majka Bl. Djevice Marije

(26. srpnja)

 

 

          Ana i Joakim su prema apokrifim evanđeljima ((=skriveni). Knjige koje zbog fantastičnih sadržaja nepoznatog porijekla nisu bile upotrebljavane u službi Božjoj i u teologiji niti su bile preuzete u „kanon Svetoga pisma“) 2. do 6. stoljeća – bili roditelji Bl. Djevice Marije a time i Isusovi djed i baka. Tek nakon dvadeset godina braka bez djece, Ana je rodila Mariju. Od 6. stoljeća Anu se slavi kao majku Marijinu. Anino čašćenje vrhunac doživljava u Europi u kasnom srednjem vijeku kada je papa Siksto IV. u rimski kalendar uvrstio spomendan, a papa Grgur XIII. 1584. blagdan sv. Ane.

          Sv. Ana je zaštitnica majki i braka, kućanica, udovica, radnica, rudara, tkalja, krojača, slugu, siromaha, stolara, zlatara. Utječe joj se: za sretnu ženidbu ili udaju, za brojnu djecu i sretan porod, za nalaženje izgubljenih stvari i za kišu, te protiv: vrućice, glavobolje, bolova u grudima i stomaku i protiv nevremena.

„Seljačka pravila“

          Kada se na dan sv. Ane pojave mravi, biti će jaka zima. Ako je na dan sv. Ane vedro i bez grada, uskoro će se spasiti pšenica. Oko sv. Ane započinju hladnija jutra (Ivan Šarić – Baća).

 

Proštenje sv. Ane u Kerskom groblju

 

          Kapela sv. Ane u Kerskom groblju sagrađena je 1886. godine. Nema podataka otkada se ondje slavi proštenje, ali vjerojatno od samoga početka. Prije je proštenje sv. Ane slavljeno u nedjelju poslije spomendana sv. Ane, misama u 8, 9 i 17 sati. Sada na sam blagdan sv. Ane, 26. srpnja, proštenje proslavljamo kod kapele sv. Ane u Kerskom groblju misama u 17 (mađarski) i 18 sati (hrvatski). Kada spomendan sv. Ane padne u nedjelju, mise su u 8 (mađarski) i 9 sati (hrvatski). Osim na proštenje, misa kod kapele sv. Ane na groblju je i na blagdan Svih svetih u 16 sati, a poslije mise procesija do križa i molitve za pokojnike kod križa s paljenjem svijeća.

 

Sveti Joakim i Ana

 

 

          Na spomendan sv. Ane spominje se također i njezin muž Joakim te se oni časte kao blaženi bračni par što je poklonio život majci Sina Božjega. O Joakimu i Ani u Svetom pismu doduše nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz II. stoljeća, koji se općenito naziva Protoevanđelje sv. Jakova. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti koje se odnose na Marijino čudesno rođenje. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o veoma bogatu čovjeku, ali koji je bio i pobožan i dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje: jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, nagovorio ga je neki Ruben, predbacujući mu nevrijednost zbog koje sa svojom Anom nema djece. U Izraelu, naime, nijedan pravednik nije ostao bez potomaka. To je Joakima veoma pogodilo u srce pa se za četrdeset dana povukao u pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio potomka.

          U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu moleći za plodnost svoga krila. U to joj se ukazao Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. O toj je stvari po anđelu bio obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Joakim je poslušao te u zahvalu prinio Gospodinu za žrtvu deset jaganjaca. Bogato je nadario i svećenika i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija. U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu. Protoevanđelje Jakovljevo ne spominje ime mjesta Marijina rođenja. Kasniji pisci misle da je to bio Nazaret, drugi opet Seforis, Jeruzalem ili Betlehem. Isti spis drži da se Joakim oženio Anom kada mu je bilo 20 godina, a o kasnijem njegovu i Aninu životu nakon Marijina prikazanja ne spominje ništa.

          Istočni sveti oci u svojim su propovijedima na Marijine blagdane s mnogo ljubavi, oduševljenja i pobožnosti slavili i njezine roditelje. Štovanje sv. Joakima na Zapadu se razvilo mnogo kasnije nego na Istoku, a na Zapadu je sv. Ana daleko više popularna nego sv. Joakim. Njezinu je štovanju veoma pridonio Ivan Trithemius svojom knjigom Tractatus de laudibus sanctissimae Annae (Rasprava o pohvalama presvete Ane – Mainz, 1494). Kult sv. Ane osobito je raširen na europskom sjeveru: u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj. Ondje su glasovita svetišta sv. Ane u Dürenu u Njemačkoj te u Aurayu u Bretanji. Bretonci su taj kult prenijeli i u Kanadu, gdje se u Beaupréu nalazi također veliko svetište sv. Ane.

 

Molitva sv. Ani

 

          O, sretna i blažena sveta Ana, mati Majke Isusove Marije, koja si molitvom, suzama i postom od Boga isprosila kćerku Mariju, nju pojmljivo odgajala i pazila i napokon je u hramu prikazala! Molimo te ponizno da nas svojoj kćeri preporučiš, neka nam ona u svakoj potrebi bude u pomoći. Ako ti za nas od nje štogod zaprosiš ufamo se, da ćemo to i zadobiti, jer je ona na ovom svijetu tebi bila poslušna, i sada će na nebu uslišiti molitvu tvoju. Amen.